Gezonder koken

Vet verbranden met de vergeten groente pastinaak

Vet verbranden met de vergeten groente pastinaak

In mijn vorige blogpost las je reeds een leuk receptje voor pastinaakfrietjes. Ik kreeg hierover de nodige vragen, daar pastinaak blijkbaar echt een vergeten groente is voor vele (toch bij mijn vrienden 😉 ).

Pastinaak is dan wel vergeten, het blijft een lekkere, makkelijk zelf te kweken groente en zit dan ook boordevol vitaminen, ijzer en antioxidanten.

Een prof uit Amerika ontdekte onlangs dat de superfood ook een eigenschap bezit die de hele dieetwereld op zijn kop kan zetten: Pastinaak bevat namelijk een stof die ervoor zorgt dat je vermagert, zonder dat je verder op je eten moet letten of aan sport moet doen (je kan er wat een denken als “negatieve calorieën” 😉 ).

In mensentaal: de stof verhindert de lever om voedsel om te zetten in vet. Kortom, hoe meer je ervan eet, hoe feller je vermagert. Het verteren van de plant kost op die manier meer energie dan ze oplevert.

Meer info over de pastinaak vind je op Wikipedia.

Hoe koken met pastinaak?

Om vet te verbranden met pastinaak is het belangrijk dat u gedurende een kleine maand dagelijks een paar honderd gram eet. Ideaal voor nu, want deze witgele wortel is een echte wintergroente.

Z’n smaak is wat zoeter dan de gewone wortel en hij is ook iets zachter van structuur. Van soep en puree over stoofpotjes tot knapperige chips, de mogelijkheden zijn super divers.

 

Waar koop je pastinaak?

Wil je pastinaak klaarmaken? Hou dan deze tips in het achterhoofd:

  • Pastinaak heeft meer en meer succes en kan je nu dus ook in de supermarkten vinden, zoals Delhaize, Colruyt, Carrefour, Aldi, Lidl,…
  • Kies in de winkel bij voorkeur voor pastinaak die er stevig uitziet. Zachte wortels zijn al wat ouder, maar kan je nog perfect gebruiken voor soep of puree.
  • Pastinaak kan je schillen zoals een gewone wortel, maar eigenlijk hoeft dit zelfs niet. Spoel hem voor gebruik goed af onder de kraan en snijd de uiteinden af.
  • Pastinaak bewaren doe je best op een koele plek. Zo blijft hij langer goed.

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *