Gezonder koken

“Into the wild” met pastinaak

“Into the wild” met pastinaak

De herfstvakantie leek voor mij het ideale moment om eens iets te doen wat al heel lang op mijn to-dolijstje stond. Dat was de film “Into the wild” kijken met in de hoofdrol acteur Emile Hirsch. Na de film deed ik wat research naar zijn dood. Zo kwam ik achter iets heel merkwaardig: de hoofdrolspeler Chris McCandless stierf uiteindelijk aan één bepaalde stof wat hij uit zijn voedsel haalde. Lees verder en ontdek hoe en wat hem precies fataal werd.

Kent u Chris McCandless nog? De jonge avonturier ontvluchtte het materialistische Amerika en droomde van een authentieker leven, in harmonie met de natuur en met zichzelf. Z’n verhaal werd door Sean Penn verfilmd in het ontroerende Into The Wild. De film kent jammer genoeg geen happy end: McCandless’ zoektocht eindigde op 18 augustus 1992 toen hij, uitgeput en uitgehongerd, zijn laatste adem uitblies in een verlaten schoolbus in de wildernis van Alaska. Onderzoekers in Anchorage hebben nu ontdekt hoe dat kwam: kennelijk hongerde McCandless zichzelf uit… door te eten!

“Uit z’n dagboeken blijkt dat Chris een gezond en gevarieerd dieet volgde”, vertelt professor Stan Collymore van het departement Voedingsleer aan de universiteit van Alaska. “Het ging om de typische woudloperskeuken: klein wild zoals eekhoorns, vogels en konijnen, aangevuld met bessen en allerhande zaden. Eén van die zaden werd hem fataal, ontdekten wij.”

Negatieve calorieën

Drie weken voor zijn dood schreef McCandless dat hij het zaad van de wilde aardappel was beginnen eten. “Dat is, voor alle duidelijkheid, geen giftige plant”, stelt professor Collymore gerust. Maar de plant bevat wel swainsonine, een alkaloïde die het metabolisme verhindert.” Nu in mensentaal: de stof verhindert de lever om voedsel om te zetten in vet. Kortom, hoe meer je ervan eet, hoe feller je vermagert. Het verteren van de plant kost op die manier meer energie dan ze oplevert, ook wel ‘negatieve calorieën’ genoemd. Het is een iets anders dan energie besparen in je huis. 😉

Dat is precies wat McCandless fataal werd, ontdekte professor Collymore. “Je hebt vet nodig om te functioneren. Een normaal vetpercentage schommelt tussen de 10 à 20% bij mannen en bij vrouwen zelfs tussen de 20 à 30%. Uit de autopsie bleek dat Chris’ vetpercentage onder de 2% was gezakt vlak voor zijn dood. Dat is veel te weinig. Ter vergelijking: zelfs topatleten zoals professionele bodybuilders en profwielrenners zitten aan een vetpercentage van 6 à 9%.”

Pastinaak

Collymore wil het principe nu gebruiken om de strijd aan te gaan tegen de obesitas-epidemie die de VS teistert. McCandless is in minder dan drie weken tijd van een normaal vetpercentage naar 2% gegaan, enkel en alleen door zaden te eten. Dat is ronduit spectaculair te noemen. Zo drastisch wil hij niet dat mensen vermageren, maar het kan wel helpen om het overgewicht van de vele Amerikanen aan te pakken.

En het goede nieuws is dat je helemaal geen wilde aardappels nodig hebt om het zelfde resultaat te bereiken. De vetverbrandende stof is volgens Collymore overvloedig aanwezig in een vergeten groente: pastinaak. Combineer elke dag een paar honderd gram Pastinaak met je westers dieet en de kilo’s vliegen eraf. Twee vliegen in één klap dus 😉

 1 thought on ““Into the wild” met pastinaak”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *