Gezonder koken

Groentjes koken, bakken of stomen?

Groentjes koken, bakken of stomen?

Wat is er nu gezonder en moet je groentjes nu eigenlijk best koken, stomen of bakken?

Dat je groenten gaat koken in kokend water is niet het meest gezond. Zo verlies je al snel 20 tot 50% vitamines en dit kan snel oplopen (hoe langer je deze kookt). Wil je toch zoveel mogelijk vitamines behouden, gebruik dan zo min mogelijk water bij het koken. Een paar centimeter water dus in een pan met deksel erop. Dit is het dichtste bij het stomen van groenten.

 

Ook bij het bakken of wokken van groenten verlies je al snel veel voedingsstoffen. Dus wil je het meeste aan je groenten hebben, dan kan ik de tip geven om ze te gaan stomen.

Stomen kan je trouwens op verschillende manieren:

  • Stomen met een bamboemandje
  • In papillote (zoals zalm op de bbq)
  • Met een speciale stoomoven
  • Met een zeef en een kookpot kan je dit ook perfect, door de groentjes in een keukenzeef in een kookpot met kokend water te gaan hangen voor 20min

 

Heb jij soms nog andere tips om groenten te stomen?



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *